Няколкостотин протестиращи се събраха пред парламента в Грузия, докато законодателите от

...
Няколкостотин протестиращи се събраха пред парламента в Грузия, докато законодателите от
Коментари Харесай

Стотици в Грузия излязоха на протест срещу закона за чуждестранните агенти

Няколкостотин протестиращи се събраха пред Народното събрание в Грузия, докато законодателите от ръководещата партия в правосъдната комисия се приготвят да прокарат спорния законопроект за " задграничните сътрудници ", подложен на критика от Запада, оповестява " Ройтерс ".

По-рано този месец ръководещата партия " Грузинска фантазия " разгласи, че още веднъж ще вкара законодателството, откакто през март се отхвърли да го направи заради яростни митинги от страна на критици, които го сравняваха с съветските закони, употребявани за угнетяване на несъгласието.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " преследващи ползите на непозната мощ ", в противоположен случай ще бъдат глобени.

Законопроектът беше неодобрен от европейските страни и Съединени американски щати. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на претендент за участие през декември, предизвести, че този ход е несъвместим с полезностите на блока.

Грузинските критици дефинираха законопроекта като " съветски закон "  - мощно обвиняване в страна, в която Русия като цяло не се харесва поради ролята ѝ в поддръжката на отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в къса война през 2008 година

" Грузинска фантазия " твърди, че желае страната да се причисли към Европейски Съюз и НАТО, само че в същото време задълбочи връзките си с Москва.

Тя отбрани закона като необходим за битка с " псевдо-либералните полезности " в страната от Южен Кавказ и за поощряване на прозрачността на финансирането.

Опозиционните партии и организациите на гражданското общество приканиха за всеобщ митинг пред Народното събрание довечера.

След като бъде утвърден от членовете на парламентарната комисия по правни въпроси, която се управлява от " Грузинска фантазия " и нейните съдружници, законопроектът може да премине към първо четене в Народното събрание.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР